Mi az a kelp alga?
A kelp alga (Ascophyllum nodosum) a barna tengeri algák egyik fajtája, amely sekély, tápanyagban gazdag sós vizekben nő és világszerte előfordul. Népszerűségének egyik oka, hogy egy nátrium-alginát nevű vegyületet termel, amely rendkívül népszerű az élelmiszergyártók körében. Ez a vegyület ugyanis kiválóan alkalmas az ételek természetes sűrítésére, ezért például fagylaltok, szószok vagy salátaöntetek összetevőjeként is találkozhatunk a kelp algával.
Ez az Ázsiában közkedvelt és rendszeresen fogyasztott tengeri moszat mára már világszerte ismert és nem csak nyersen vagy főve, hanem étrend-kiegészítőként is fogyasztható. Kimagasló vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemforrás, ezért egyre több klinikai kutatás vizsgálja megannyi egészségvédő tulajdonságát. Nézzünk 3 okot, hogy miért érdemes kelp algát, ezt a barna tengeri moszatot fogyasztani!
1. A kelp tengeri moszat kiváló bioaktív jódforrás
A kelp a kulcsfontosságú jód egyik legjobb természetes forrása. A jód elengedhetetlen a pajzsmirigyhormon termeléséhez, a megfelelő energiaszint fenntartásához és az optimális agyműködéshez is. Tartósan alacsony szintje olyan komoly szövődményekhez vezethet, mint például a pajzsmirigy megnagyobbodása vagy az anyagcsere különféle zavarai. A megfelelő mennyiségű, természetes forrásból származó jód bevitele kiemelten fontos, hiszen túlzott fogyasztása éppolyan káros lehet, mint tartós hiánya. A pontos, személyre szabott mennyiség meghatározása érdekében kérjük ki szakorvosunk tanácsát!
2. A kelp alga tápanyagtartalma kiemelkedő
E tengeri moszat fogyasztása kiválóan alkalmas tápanyagszintünk emelésére. Figyelemreméltó mennyiségben tartalmaz A-vitamint, K1-vitamint, B5-vitamint, vagy más néven pantoténsavat, B9-vitamint, vagy közismertebb nevén folátot, illetve kalciumot, magnéziumot és vasat is. Ezeknek köszönhetően a kelp hozzájárulhat az idegrendszerünk és csontjaink egészségének megőrzéséhez, illetve immunrendszerünk védelméhez és emésztésünk általános javításához is.
Ha fokozottabb hatást szeretnénk elérni, fogyasszuk a kelp algát más algákkal egyidejűleg! A Mannavita Imunex egy gondosan kifejlesztett, öt algát tartalmazó természetes multivitamin-komplex. A kelp tengeri moszat mellett megtalálható még benne a spirulina, a chlorella, a lithothamnion és az asztaxantint tartalmazó Haematococcus pluvialis vörös alga is. Rendszeres fogyasztásával természetesen fokozhatjuk a szervezetünk számára létfontosságú mikrotápanyagok szintjét és hozzájárulhatunk betegségek megelőzéséhez is.
3. A kelp kimagaslóan gazdag antioxidánsokban
A testünkben kialakuló gyulladásokat és a fokozott, állandó stresszt számos krónikus betegség kockázati tényezőjének tekintik. Ezek megelőzésében kiemelkedő szerepet játszik az egészséges és változatos étrend, hiszen ezáltal könnyebben biztosítható az antioxidánsok megfelelő bevitele. A kelp alga nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat, flavonoidokat és más antioxidáns hatású vegyületeket, amelyek hatékonyak a testi és szellemi panaszokat is okozó szabad gyökök elleni küzdelemben. Az ebben a barna moszatban található antioxidáns hatású ásványi anyagok, mint például a cink és a mangán szintén hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének védelméhez és klinikai kutatások szerint potenciálisan rákellenes tulajdonságaik is lehetnek.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő fogyasztása előtt konzultáljunk orvosunkkal!
Források:
https://examine.com/supplements/ascophyllum-nodosum/