Lutein és zeaxantin - mik is ezek?
A lutein egy, a növények által szintetizált karotinoid vegyület. A karotinoidok nem csak bizonyos növények élénk vörös, narancssárga és sárga színeiért felelősek, hanem szervezetünkre is jótékonyan hatnak. A lutein és a szerkezetileg rendkívül hasonló zeaxantin az egyedüli étkezési karotinoidok, amelyek a szem retinájában megtalálhatók. Mivel ezek a fitonutriensek főként a szem hátsó részén, a makula régióban koncentrálódnak, a luteint és a zeaxantint makulapigmenteknek is nevezik.
A makula egészségének megőrzése rendkívül fontos, hiszen a szem ezen érzékeny része elengedhetetlen a látáshoz. Erőteljes antioxidáns hatásuknak köszönhetően a lutein és a zeaxantin önmagukban, illetve együttesen is semlegesíthetik a szabad gyököket, csökkenthetik az oxidatív stresszt, és ezek által segíthetnek megelőzni és csökkenteni a szem gyulladásait, illetve akár a látást is javíthatják. Klinikai vizsgálatok szerint ezek mellett előnyösen hathatnak egyes szembetegségekre is, köztük az életkorral összefüggő makuladegenerációra.
Milyen jótékony hatásokat köszönhetünk a luteinnek és a zeaxantinnak?
Erőteljes antioxidánsok lévén a lutein és a zeaxantin számos módon védhetik a szervezetünk egészét, így a szemet is. Ide tartoznak például az alábbiak:
- védelmet nyújtanak a szabad gyökök okozta károsodás és az oxidatív stressz ellen
- gyulladáscsillapító hatással rendelkeznek
- fokozhatják a látás élességét
- javítják a vizuális kontrasztérzékenységét
- csökkentik a rövidlátás (myopia) kialakulásának kockázatát
- védik a szemet a napfény által okozott károsodástól
- védik a szemet a kék fény káros hatásaitól
- csökkentik a szembetegségek okozta sejtvesztést és -elhalást
- védik a koraszülötteket az úgynevezett koraszülöttek retinopátiája (ROP) hatásaitól
Hogyan vihetünk be elegendőt ezekből a nélkülözhetetlen antioxidánsokból?
A változatos és egészséges táplálkozásnak köszönhetően szerencsére általában megfelelő mennyiségű luteint és zeaxantint viszünk be. Számos élelmiszer tartalmazza ezeket a fontos antioxidánsokat, ezek közé tartoznak például a következők:
- búzafű
- chlorella
- spenót
- kelkáposzta
- brokkoli
- fejes saláta
- bazsalikom
- petrezselyem
- póréhagyma
- zöldborsó
- durum búza
- pisztácia
- goji bogyó
- fekete áfonya
- narancs
- kiwi
- sárgadinnye
- kukorica
- pirospaprika
- szőlő
- tök
- tojássárgája
A luteinnek és a zeaxantinnak jelenleg nincs megállapítva a napi ajánlott mennyisége, és általánosságban biztonságosnak tekinthető a nagyobb mértékű étrendi bevitel is. A zsírok javítják a lutein és a zeaxantin felszívódását, ezért ajánlott ezeket egyidejűleg fogyasztani. Állati zsírok helyett lehetőleg használjunk olívaolajat, kókuszolajat, avokádót vagy más növényi zsírforrásokat.
Milyen étrend-kiegészítőket fogyasszunk a lutein és a zeaxantin bevitelének fokozására?
Bár általában a luteint és zeaxantint tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása a legjobb módja e kulcsfontosságú antioxidánsok bevitelének, különböző egyéni tényezők, például betegségek vagy felszívódási zavarok miatt előfordulhat, hogy ezeket étrend-kiegészítők alkalmazásával kell pótolnunk. Szerencsére ma már számos készítmény közül válogathatunk, amikor a szem egészségének megőrzése a cél. Ezek közül az alábbiakra szeretnénk felhívni a figyelmet:
- Mannavita Goji Gyümölcslé
- Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé
- Mannavita Nyers Búzafű Italpor
- Mannavita Chlorella Tabletta
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/supplements/lutein/
https://examine.com/supplements/zeaxanthin/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3705341/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21899805/
https://www.mdpi.com/2076-3921/9/11/1046