A fokhagyma az allicin legkiválóbb forrása
Az allicin egy rendkívül különleges vegyület, hiszen többek között felelős a fokhagyma (Allium sativum) jellegzetes, erős aromájáért, és számos egészségvédő tulajdonsággal is büszkélkedhet. Rendkívül érdekes, hogy az allicin nem található meg aktív formában a friss, feldolgozatlan fokhagymában. A fokhagyma azonban tartalmaz egy alliinnak nevezett aminosav-származékot, amely, amikor a fokhagymát például aprítják, összezúzzák vagy megrágják, egy enzimatikus reakció során átalakul alliinból allicinné. Ez az enzimatikus folyamat adja a fokhagyma jellegzetes, az egész konyhát betöltő, erős illatát és jellegzetes ízét, amint azt felvágják vagy összezúzzák.
Az alliin koncentrációja változhat a különböző fokhagymafajták között. Az allicin mennyiségét befolyásolhatják a fokhagyma termesztési körülményei, illetve az, hogy hogyan készítik elő és dolgozzák fel. Például a nyers, összezúzott fokhagyma gazdagabb allicinben, mint az egészben főtt vagy sült, mivel a hő inaktiválhatja az alliináz enzimet.
Az allicin figyelemreméltó egészségvédő hatásai
1. Antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal bír
Az allicin erős antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, így segíthet a különböző fertőzések megelőzésben és leküzdésében. Ennek oka, hogy hatással van a kórokozók szaporodására és túlélésére.
2. Antioxidáns hatással rendelkezik
Az allicin antioxidánsként működik, így képes védeni a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodással szemben. Ez létfontosságú szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint az öregedési folyamatok lassításában is.
3. Védheti a szív- és érrendszer egészségét
Az allicin több módon is jótékonyan hathat a szív és az erek egészségére. Segíthet többek között optimalizálni a magas koleszterinszintet és vérnyomást, ezzel csökkentve a súlyos szívbetegségek kockázatát. Ez részben annak köszönhető, hogy az allicin gátolja a májban a koleszterin szintéziséért felelős enzimeket, valamint ellazítja az ereket, ezáltal javítva a véráramlást.
4. Csillapíthatja a gyulladásokat
Az allicin erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami hasznos lehet a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek kockázatának csökkentésében, illetve azok kezelésében is. Az allicin ezt úgy éri el, hogy képes szabályozni a szervezetben a különböző gyulladásos folyamatokat, ezzel csökkentve a gyulladás mértékét és az ahhoz kapcsolódó fájdalmat is.
5. Védheti az immunrendszert
Az allicin támogathatja az immunrendszert, ugyanis képes serkenteni bizonyos immunsejtek, mint például a makrofágok és a limfociták aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet kórokozókkal szembeni védelmében. Ez az támogatás segít a szervezetnek hatékonyabban küzdeni a betegségek ellen.
Ajánlott termék: Crystal Fokhagyma Kapszula
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4103721/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31284512/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC139960/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8001868/
Fotó: Karolina Grabowska