Mi az a graviola?
A graviola Afrika, Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia esőerdeiben élő fa gyümölcse. Sokféle néven ismerhetjük, mint például szúrszop, tüskés annónia, tüskés alma vagy esetleg savanyúalma. A népi gyógyászatban már régóta ismerik és használják magát a fa kérgét, a levelét, a gyökerét és a gyümölcsét is. Elsősorban lázcsillapítóként és bőrápolóként alkalmazták a belőle készült főzetet, de borogatásként, illetve bőrsérülések esetén is bevetették.
A graviola fa gyümölcse a szúrszop, mely zöld, tüskés külsővel és fehér, édeskés-savanykás, szivacsos belsővel rendelkezik. Olyan, mint egy nagyra nőtt alma, maga a gyümölcs akár 2-3 kg súlyú is lehet. Íze jellegzetes, legtöbbször az ananászhoz, illetve az eperhez hasonlítják.
A graviola fa gyümölcse alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor tápanyagokban, mint például rostban és C-vitaminban gazdag.
Az elmúlt években egyre több kutatást végeztek a graviola fa, illetve a gyümölcsének gyógyhatásával kapcsolatban, melyek közül a legfontosabbakat gyűjtöttem ma össze.
Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek segítenek felvenni a harcot a szabadgyökök sejtkárosító tevékenységével szemben. A szabadgyökök olyan sejtkárosító molekulák, melyekkel nap mint nap találkozunk életünk során. Egy erős immunrendszer könnyedén legyőzi őket, azonban, ha meggyengül a védelem, akkor elkezdik sejtkárosító tevékenységüket. Kutatások szerint az antioxidánsok felveszik a harcot ezekkel a káros molekulákkal, és szerepet játszhatnak bizonyos betegségek, mint például a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
Segíthet a rák elleni küzdelemben
Bár a kutatók jelenleg csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták a graviola gyümölcs hatását, mégis arra jutottak, hogy potenciálisan segíthetnek a rákos sejtek elpusztításában.
Egy laboratóriumi vizsgálat során az emlőrák sejtjeit kezelték szúrszop kivonattal. A vizsgálat során megfigyelték, hogy a szúrszop kivonat képes volt csökkenteni a daganat méretét, elpusztítani a rákos sejteket és fokozni az immunrendszer aktivitását.
Egy másik vizsgálat során pedig leukémiás sejtekkel kapcsolatosan vizsgálták a szúrszop kivonatot. A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a kivonat megállította a rákos sejtek növekedését és képződését.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a vizsgálatok laboratóriumi körülmények között, a szúrszop gyümölcs kivonatával készültek, ezért további vizsgálatokat tartanak szükségessé abból a szempontból, hogy magának a gyümölcsnek az elfogyasztása milyen hatással lehet a rákos sejtekre.
Segíthet a baktériumok elleni küzdelemben
Erős antioxidáns hatása mellett a szakemberek kiemelik antibakteriális tulajdonságait is.
Egy laboratóriumban elvégzett vizsgálat során a graviola képes volt hatékonyan elpusztítani többféle baktériumot, beleértve az ínygyulladást és a fogszuvasodást okozó baktériumokat is. Egy másik vizsgálat pedig kimutatta, hogy a graviola kivonat a kolera és a staphylococcus fertőzésekért felelős baktériumok ellen is működött.
A kutatók ebben az esetben is felhívják a figyelmet arra, hogy ezek az eredmények a graviola gyümölcs erős kivonatának alkalmazásával érhetők el, ezért további vizsgálatok szükségesek arra vonatkozóan, hogy magának a gyümölcsnek a fogyasztása pontosan milyen hatással van a szervezetre.
Csökkentheti a gyulladásokat
A kutatók állatkísérletek során figyelték meg, hogy a graviola gyümölcs és annak összetevői segíthetnek a gyulladások csillapításában. Bár maga a gyulladás természetes immunválasz a test sérüléseire, ha krónikussá válik, akkor hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásához.
Annak ellenére, hogy a kutatások még csupán az állatkísérleti fázisban tartanak, a kutatók bizakodni, hiszen ha az eredmények megfelelőek, akkor a graviola segíthet olyan gyulladásos megbetegedésekben, mint például az ízületi gyulladás.
Segíthet a vércukorszint stabilizálásában
A vércukorszinttel kapcsolatban is egyelőre állatokon végeztek vizsgálatokat a kutatók. Bizakodásra adhat okot, hogy a cukorbeteg patkányoknak adott magas dózisú graviola kivonat eredményeképpen a vércukorszint ötször alacsonyabb volt, mint a kezeletlen állatoké. Ugyancsak figyelemre méltó eredmény, hogy a szúrszop kivonat beadása 75%-kal csökkentette a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét.
A kutatók úgy gondolják, hogy bár további vizsgálatokra van még szükség, a graviola gyümölcs kivonata jótékony hatású lehet a cukorbetegek számára, ha egészséges táplálkozással és a testmozgással párosítják.
Hogyan érdemes fogyasztani a graviolát?
Első ránézésre talán furcsának tűnhet ez a tüskés gyümölcs, mégsem kell megijedni tőle. Ha lehetőségünk van rá, hogy valódi graviola gyümölcsöt fogyasszunk, akkor a kiválasztás során részesítsük előnybe a puhább darabokat vagy hagyjuk egy pár napig még érni őket, miután megvásároltuk.
A gyümölcsöt érdemes hosszában elvágni. Így könnyedén hozzájuthatunk a jellegzetes ízű gyümölcshúshoz, melyből távolítsuk el a magokat. A gyümölcshús felhasználható turmixokhoz, desszertekhez, de elfogyasztható önmagában is.
Nálunk elsősorban gyümölcsvelő, gyümölcspüré formájában lehet hozzájutni, melyet tisztán vagy más gyümölcslevekkel vegyítve érdemes fogyasztani. A Mannavita Graviola gyümölcsvelő tisztán facsart graviola gyümölcsből készül, ezért kényelmes és kellemes formában fogyaszthatjuk egészségünk támogatására.
Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/soursop-benefits
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15630252/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8409105/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603044/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27558166/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4324658/