A fekete bodzáról röviden
A fekete bodza egy világszerte népszerű bogyós gyümölcs, mely rendkívül magas tápanyagtartalommal, és megannyi figyelemre méltó egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. A fekete bodza virágát és apró bogyóit főként szirupok, teák, vagy étrend-kiegészítők formájában alkalmazzák, ám borokban, lekvárokban és zselékben is találkozhatunk velük. A fekete bodzát nem csak különleges íze, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani. Ebben a bejegyzésben ezekről tudhatunk meg többet.
Miért ajánlott a fekete bodza rendszeres fogyasztása?
1. A fekete bodzával természetesen enyhíthetjük a megfázás és az influenza tüneteit
Klinikai tanulmányok és felhasználói beszámolók szerint a fekete bodzából készített szirupot érdemes lehet otthonunkban tartani a hidegebb hónapokban egyre gyakoribbá váló megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére.
2. Erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik
A fekete bodza rendkívül gazdag antioxidáns hatású vegyületekben, köztük antocianinokban, kvercetinben és rutinban, melyek segítenek az oxidatív stressz okozta károsodások elleni küzdelemben, védik sejtjeinket, illetve hozzájárulhatnak a gyulladások megelőzéséhez és csillapításához is.
3. Támogathatja az immunrendszert
A fekete bodzát sokan az immunrendszert támogató hatása miatt fogyasztják, amiért a benne lévő antioxidánsok, valamint C-vitamin és más immunvédő tápanyagok felelősek. A fekete bodzát szerencsére számos termékben megtalálhatjuk, így gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják.
4. Antivirális hatással is rendelkezhet
Előzetes laboratóriumi kutatások szerint a fekete bodza értékes bogyóiból kinyert kivonat antivirális hatással is rendelkezhet. Ennek köszönhetően olyan, ősszel és télen gyakori panaszok esetén is alkalmazhatjuk, mint például a különböző vírusok okozta megbetegedések, köztük a mandulagyulladás és az influenza.
5. A fekete bodza támogathatja az emésztést
A fekete bodza apró bogyói nem csak tápanyagokban, hanem rostokban is rendkívül gazdagok. Ezek a jótékony rostok támogatják az emésztőrendszer egészségét, és hozzájárulhatnak az optimális bélműködéshez is.
6. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fekete bodzában található flavonoidokról kimutatták, hogy megfelelő alkalmazás mellett támogathatják a szív egészségét, így az egészséges és változatos étrend részeként fogyasztva jelentősen csökkenthetik egyes szívbetegségek kockázatát.
7. Fokozhatja a bőr egészségét
A fekete bodzában lévő A-vitamin erős antioxidáns hatással rendelkezik, így segíthet megőrizni bőrünk egészségét a mindennapokban, illetve az öregedési folyamatok késleltetésében is szerepet játszhat.
8. Támogathatja a csontokat
A fekete bodzában lévő K-vitamin nem csak a véralvadásban játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem a csontok védelmében is.
Ajánlott termék felnőttek számára: Sambucol Fekete Bodza Immuno Forte
Ajánlott termék gyermekek számára: Sambucol Fekete Bodza Szirup Gyermekeknek
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7347422/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35348337/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670267/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28198157/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3056848/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11399518/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/
https://examine.com/common-cold/
https://examine.com/conditions/flu/
Fotó: Katerina Holmes