1. Keratin
A keratin szó bizonyára sokaknak ismerősen cseng, hiszen ez a hajunkat is felépítő fehérje számos hajápolási termékben megtalálható. Ám a keratin nem csak a hajunk, hanem a körmeink fontos építőeleme is. Ez a kulcsfontosságú, szerkezeti fehérje biztosítja a körmök erejét és rugalmasságát, és védi a körmöket a mindennapos sérülésektől is. A fehérjék étrendből való bevitele elengedhetetlen a keratin termeléséhez, így a körmök erősségének és rugalmasságának megőrzéséhez, így nem meglepő, hogy az alacsony fehérjebevitel összefüggésbe hozható a gyengébb körmökkel. A fehérjék bevitele érdekében fogyaszthatunk húsokat, halakat, tojást, tejtermékeket, hüvelyeseket, magvakat és teljes kiőrlésű gabonákat is. Körmeink egészségének fokozására étrendünket kiegészíthetjük keratint és kollagént tartalmazó termékekkel is. A kollagén egy rendkívül népszerű, gyakran alkalmazott étrend-kiegészítő, mely gazdag a keratin felépítéséhez szükséges aminosavakban, így fogyasztásával a haj, a bőr és a körmök egészségét is fokozhatjuk.
Ajánlott termék: Mannavita Multi Kollagén Italpor
2. Omega-3 zsírsavak
Vizsgálatok szerint az omega-3 zsírsavak hiánya felelős lehet a körmök meggyengüléséért, kiszáradásáért és töredezéséért is. Az étrenddel bevitt omega-3 zsírsavak segíthetnek a körmök erősítésében és hidratálásában, valamint csökkenthetik a körömágy gyulladását is. Az omega-3 zsírsavak szintjének fokozására fogyaszthatunk zsíros halakat, rákokat, magvakat és dióféléket, valamint szójakészítményeket.
Ajánlott termékek:
3. Vas
A vas elengedhetetlen az oxigén sejtekbe való szállításáért felelős vörösvértestek képzéshez. A vashiány vagy a vérszegénység okozta oxigénhiány nem csak a körmök gyengüléséhez, hanem azok homorúvá válásához, és jellegzetes, függőleges bordázat megjelenéséhez is vezethet. A vas pótlására fogyaszthatunk állati és növényi eredetű ételeket, valamint étrend-kiegészítőket is, ám a következőt érdemes szem előtt tartanunk: a szervezet hatékonyabban képes felszívni az állati eredetű élelmiszerekből, például húsokból, halakból és tojásból bevitt vasat, mint a növényi élelmiszerekből származót, azonban a C-vitaminban gazdag növényi alapú élelmiszerek fogyasztása jelentősen javítja a vas felszívódását és hasznosulását, ezért ezeket ajánlott egyidejűleg fogyasztani.
4. Magnézium
A köröm gyengülése és függőleges bordái magnéziumhiányra is utalhatnak. A magnézium egy több száz testi folyamatban résztvevő ásványi anyag, beleértve a köröm növekedéséhez szükséges fehérjeszintézist is. Az egészséges körmökhöz elengedhetetlen magnéziumot bevihetjük teljes kiőrlésű gabonák, sötétzöld leveles zöldségek, magvak, diófélék, hüvelyesek, valamint étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával.
5. Cink
A körmök gyorsan növekvő és osztódó sejtekből állnak, melyek egészségéhez rendszeresen és megfelelő mennyiségben kell bevinnünk cinket. Beszámolók szerint a cink alacsony szintje a körömlemez leépüléséhez vezethet, ami gyakran fehér foltokban mutatkozik meg. Az állati eredetű ételek, köztük a húsok, a halak és a tojás gazdag cinkforrások, ám a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és cinket tartalmazó készítmények rendszeres fogyasztásával is természetesen fokozhatjuk a cink szintjét szervezetünkben.
Ajánlott termék mind a magnézium, mind a cink szintjének hatékony fokozására: Mannavita ElektronyK+ Italpor
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10651700/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4112259/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1764360/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17763607/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620759/