Mi az a perniciózus anémia?
A perniciózus anémia, vagy más néven vészes vérszegénység a megaloblasztos anémia egyik típusa, amelyet a B12-vitamin hiánya okoz. Ezt okozhatja a B12-vitamin nem megfelelő bevitele, illetve ha a szervezet nem képes hatékonyan felszívni e vitamint. Az állapot akkor alakul ki, amikor a gyomorban hiányzik az úgynevezett intrinzik faktor, amely elengedhetetlen a B12-vitamin felszívódásához. A perniciózus anémia szakszerű kezelése kiemelkedően fontos, mivel a hosszan tartó B12-vitaminhiány súlyos neurológiai szövődményekhez és vérképzési rendellenességekhez is vezethet.
A vészes vérszegénység kialakulásának okai és tünetei
A vészes vérszegénység ugyan viszonylag ritka, kockázata jelentősen növekszik 60 év felett. A gyomor intrinzik faktor termelési képességét autoimmun betegségek, gyomorhurut, vagy akár műtétek is befolyásolják, így ezekben az esetekben is előfordulhat az állapot. Azok, akiknek családjában már előfordult a betegség, szintén hajlamosabbak rá.
A perniciózus anémia gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a gyengeség, a sápadt bőr, a szívdobogásérzés, illetve az olyan neurológiai problémák, mint például a kéz és a láb zsibbadása vagy bizsergése. A tünetek hasonlósága miatt a betegséget sajnos gyakran összetévesztik más állapotokkal, mint például más típusú anémiák vagy neurológiai rendellenességek.
A kezelés elmulasztásával a perniciózus anémia súlyos és visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodáshoz vezethet, beleértve a memóriavesztést és az egyensúlyzavarokat. Emellett a hosszan tartó anémia növelheti a gyomorrák és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát is.
Mit fogyasszunk a megelőzés és a kezelés hatékonyságának fokozása érdekében?
Állati fehérjék
A húsok, a halak és a tejtermékek gazdagok B12-vitaminban, mely elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez, illetve közvetlenül segíthetnek a perniciózus anémiával járó hiányállapot kezelésében.
Dúsított gabonafélék és nemes sörélesztő
A vitaminokkal dúsított termékek, mint például egyes gabonapelyhek, vagy akár a nemes sörélesztő, gazdagok B-vitaminokban, köztük folsavban és B12-vitaminban. Fogyasztásukkal hozzájárulhatunk a vörösvérsejtek megfelelő képződéséhez.
Ajánlott termék: Mannavita Nemes Sörélesztő Pehely + B12-vitamin
Zöld leveles zöldségek
A spenót, a kelkáposzta illetve akár a búzafű is remek módja a folsav, vagyis a B9-vitamin bevitelének. A folsav segít a DNS szintézisében, ami fontos a vörösvérsejtek optimális termeléséhez. A zöldekben található klorofill feltételezhetően hozzájárul a megfelelő vérellátáshoz is.
Ajánlott termék: Mannavita Nyers Búzafű Italpor
Algák
Az algák, mint például a spirulina és a chlorella világszerte szuperételként ismertek, ugyanis rendkívüli tápanyagtartalommal rendelkeznek. Gazdagok B-vitaminokban és vasban is, így remek kiegészítései lehetnek a perniciózus anémia kezelésének.
Ajánlott termék: Mannavita Imunex Alga Komplex
Tojás
A tojásban lévő riboflavin, vagyis B2-vitamin fontos a megfelelő sejtfunkciókhoz, illetve a B12-vitaminnal együtt segíti a vörösvérsejtek megfelelő termelését.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK540989/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK568700/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441923/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK559132/
https://examine.com/vitamin-b12/
https://examine.com/vitamin-b12-deficiency/
Fotó: Gustavo Fring